ماکروماستی یا بزرگی بیش از حد و غیر طبیعی پستان، وضعیتی است که در آن اندازه سینه فرد (هم زنان و هم مردان) در مقایسه با سایر اندام های بدن به طور نامتناسبی بزرگ است.ماکروماستی می تواند مشکلات سلامتی و روانی متعددی را ببرای فرد ایجاد کند و علاوه بر کاهش اعتماد به نفس ، ممکن است درد و ناراحتی جسمی را نیز به وجود آورد. وزن اضافی و بزرگی بیش از حد سینه می تواند توانایی شما در داشتن یک زندگی فعال را مختل سازد. اگر شما نیز مشکوک به بیماری ماکروماستی هستید در این مقاله همراه ما باشید.
ماکروماستی چیست؟
بیشتر از نیمی از جمعیت زنان در سنین نوجوانی از رشد نامتقارن سینهها رنج میبرند و طبق یک تحقیق، تقریباً از هر ۱۰ زن، ۷ نفر احساس میکنند که سینههای چپ و راست آنها از نظر ظاهری یکسان نیستند. عدم تقارن در سینه با تفاوت ۱۵ تا ۲۰ درصد بین هر دو پستان، در واقع کاملاً طبیعی است.
ماکروماستی یا بزرگی غیرطبیعی سینه ها یک بیماری شایع دختران در سن بلوغ است. دختران مبتلا به ماکروماستی ممکن است در ناحیه کمر، شانه و گردن خود درد داشته باشند همچنین ممکن است در یافتن لباس مناسب خود مشکل داشته باشند و به سوتین های ورزشی تخصصی با بندهای پهن نیاز داشته باشند.
افراد مبتلا به ماکروماستی ممکن است زیر سینه های خود راش ایجاد کنند، و حتی ممکن است نتوانند فعالیت هایی مانند ورزش را، انجام دهند. دختران مبتلا به ماکروماستی معمولا دارای اضطراب اجتماعی و یا کاهش اعتماد به نفس هستند. درمان ماکروماستی توسط یک تیم تخصصی، که شامل جراحان پستان و زیبایی است، انجام می شود.
علائم و نشانه های ماکروماستی چیست؟
علائم و نشانه های ماکروماستی عبارتند از:
- بزرگ شدن سینه (گاهی اوقات نامتقارن)
- حساسیت سینه
- درد در پشت، گردن و شانه ها
- سردرد
- بثورات زیر یا بین سینه ها
- ترشح از نوک سینه ها
- کاهش اعتماد به نفس
انواع مختلف ماکروماستی
پنج نوع اصلی شناخته شده ماکروماستی وجود دارد:
- ماکروماستی در نوجوانان: در مرحله بلوغ (بلوغ) اتفاق می افتد.
- ماکروماستی در بارداری: مربوط به رشد بیش از حد پستان در دوران بارداری.
- ماکروماستی ناشی از مصرف دارو: در نتیجه مصرف داروهای خاصی رخ می دهد که می توانند مکانیسم های بازخورد محورها و چرخه های هورمونی را تغییر دهند.
- ماکروماستی ایدیوپاتیک یا اولیه: منشأ مشخصی ندارد. این مورد شایع ترین نوع ماکروماستی است.
- Gigantomastia: به عنوان رشد بیش از حد سینه تعریف می شود، اما برای قرار گرفتن در این دسته، بافت اضافی باید حجم و وزن زیادی داشته باشد.
ماکروماستی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر فردی متوجه هر گونه تغییر در ظاهر و اندازه سینه شود، مهم است که به پزشک متخصص پستان مراجعه کند تا ماکروماستی و سایر شرایط احتمالی بررسی شود. معمولا پزشک معاینه ای انجام می دهد و در مورد سابقه پزشکی بیمار با او صحبت می کند. در صورتی که بیمار مشکوک به ماکروماستی باشد، پزشک ممکن است آزمایش خون یا آزمایشات تصویربرداری (مانند سونوگرافی یا MRI) را برای رد سایر شرایط احتمالی تجویز کند.
درمان ماکروماستی چیست؟
فردی که مبتلا به ماکروماستی باشد، پزشک ممکن است جراحی کوچک کردن سینه را توصیه کند. اگرچه ماموپلاستی اغلب برای رفع مشکل ماکروماستی انجام می شود، اما بیمارانی که علائم ماکروماستی ندارند اما از اندازه سینه های خود ناراضی هستند نیز می توانند این جراحی زیبایی را برای کوچک کردن سینه های خود انجام دهند.
همچنین پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان علت زمینه ای این بیماری تجویز کند. اگر ماکروماستی ناشی از افزایش وزن باشد، پزشک ممکن است کاهش وزن را به عنوان یک گزینه درمانی توصیه نماید. در طول مشاوره، پزشک بر اساس سن، سلامت عمومی، سابقه پزشکی، شدت بیماری، نتایج مورد نظر و تحمل درد در مورد بهترین دوره درمانی تصمیم گیری می کند.
داروهایی که برای درمان ماکروماستی تجویز می شوند شامل موارد زیر می باشند:
- بروموکریپتین: ممکن است رشد سینه را کند یا متوقف کند.
- تاموکسیفن: اغلب در سرطان سینه استفاده می شود.
- دانازول: در اندومتریوز و بیماری فیبروکیستیک پستان شایع است.
در صورت مشاهده علائم ، باید به بهترین متخصص پستان مراجعه کنید تا تشخیص دهد به ماکروماستی مبتلا هستید یا خیر. بهتر است بدانید که رشد بافت سینه در دوران بلوغ طبیعی است، اما اگر رشد بعد از این مدت ادامه پیدا کند، ممکن است به این معنی باشد که فرد ممکن است ماکروماستی داشته باشد. اگر رشد با خارش، تورم، قرمزی و درد همراه باشد، به آن ورم پستان (عفونت بافت پستان) نیز می گویند.
کلام آخر
در صورتی که پزشک برای شما ماکروماستی را تشخیص داده است، ناامید نشوید. امروزه راه های مختلفی برای مدیریت و درمان این بیماری وجود دارد. بهطور معمول، سینه بزرگ یک مشکل پزشکی خطرناک بهشمار نمیرود، اما اگر این اندازه با سرعت بالا و بهطور غیرطبیعی افزایش پیدا کند، ممکن است ناشی از سرطان سینه و یا مشکلات دیگر باشد، بهویژه اینکه اگر یکی از سینهها بزرگتر شود باید فورا به پزشک مراجعه کرد.